Team

Participatie &

Inspiratie

Team Participatie & Inspiratie

Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en werken met een computer, waren het afgelopen jaar meer op zichzelf aangewezen. Hulp van familie of een goede buur was minder mogelijk en scholen, buurthuizen en ook de Bibliotheek waren veel gesloten. De nood was hoog, maar de mogelijkheden om mensen te bereiken waren heel beperkt. We hebben ons enorm ingespannen om ondanks alles in contact te blijven én we hebben ons aanbod aan activiteiten in sneltreinvaart gedigitaliseerd.

We helpen bij het verbeteren van laaggeletterdheid, digi-vaardigheden en zelfredzaamheid. Dat was in 2020 bijzonder nodig en tegelijkertijd heel lastig te bereiken. Samen met Wijz Welzijn Kampen ontwikkelden we het Informatiepunt, een plek waar inwoners met al hun vragen terecht kunnen. Het team bestaat uit Joop (consulent basisvaardigheden), Valérie (Taalpuntcoördinator), Stephanie (programmeur), Gea, Bep, Lidy, Jolanda, Kirsten en Marrit (publieksservice) en Anne Marth (programmamanager).


Het Taalpunt

2020 is voor het Taalpunt niet het jaar van de nieuwe cursisten en vrijwilligers geweest. Wel van het onderhouden en stimuleren. Valérie Kiesouw, onze Taalpuntcoördinator heeft de taalvrijwilligers gestimuleerd het contact online voort te zetten en vooral contact te houden. Tijdens de lockdown kregen de vrijwilligers wekelijks oefenmateriaal via e-mail. Mensen met Nederlands als eerste taal (NT1) hebben tijdens de sluiting van de Bibliotheek thuis oefenmateriaal ontvangen.

Het Praatcafé is in de zomermaanden veranderd in het Kamper Ommetje. Na de zomer is het Praatcafé verplaatst van het Multifunctioneel Centrum aan de Korteweg naar Café Paatje in de bibliotheek. Na een kleine opstartfase kwamen hier wekelijks rond de 12 deelnemers. In november heeft het Praatcafé de vrijwilligersprijs gewonnen.

Vrijwilligersprijs praatcafe


Extra aandacht voor lezen en schrijven

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering) in september maakten we samen met DeltaWonen een filmpje van spoken word artiest Luna Wicks. Hierin wordt invoelbaar hoe het is om moeite te hebben met schrijven en lezen.Met financiële ondersteuning van gemeente Kampen maakten we een boekje met levensverhalen van Kampenaren en interessante informatie in gewone taal. Om cadeau te geven, of als hulpmiddel om in gesprek te raken met iemand die misschien moeite heeft met lezen en schrijven. De eerste twee verhalen over onze taalambassadeur Wilfred en burgemeester Bort Koelewijn, zijn ook gepubliceerd in de Brug.


Cursussen Digitale Vaardigheden

De cursussen Klik&Tik en Digisterker zijn in 2020 beide maar twee keer gegeven. Daarnaast hebben we het Digi-Taalhuis gepromoot, een verzameling van handige websites met uitleg over gezondheid, financiën, digitale mogelijkheden voor contact met familie, omgaan met de computer, de digitale overheid en Nederlands leren.


Een tegen eenzaamheid

Bibliotheek Kampen was onderdeel van de voorbereidingsgroep die werkte aan een lokale aanpak tegen eenzaamheid. Op 24 november 2020 presenteerden we vanuit de Bibliotheek via een livestream deze aanpak en sloten nog veel meer coalitiepartners zich aan. Zo werken wij ook mee aan het duurzaam doorbreken van eenzaamheid.


Informatiepunt

Samen met Wijz Welzijn Kampen ontwikkelden we in 2020 het Informatiepunt, dat begin 2021 zal openen. Het Informatiepunt is er om mensen te helpen met allerlei vragen. Je kunt er terecht voor betrouwbare informatie over wonen, werk, zorg, welzijn en nog veel meer. Bijvoorbeeld met een brief of een e-mail van de overheid waarvan je niet goed weet wat je er mee moet. Een co-creatie waar we trots op zijn.


Inspiratie

Een zaal vol mensen op 9 maart bij de lezing van Roxane van Iperen. Als we toen wisten dat dit voor het laatst was, hadden we er nóg meer van genoten. In 2020 moesten we veel annuleren, maar, klein maar fijn of digitaal bleek er veel meer mogelijk dan we dachten.


Een goed begin

We begonnen het jaar goed en veelbelovend met de opening van de Hanzenbankjesroute Poëzie Verbeeld, begin februari. Begin maart zat de grote van Mulkenzaal afgeladen vol tijdens de boekenweeklezing door Roxane van Iperen. Onze collega Anne Marth Kuilder wilde, toen het publiek vragen mocht stellen aan Roxane, de microfoon graag zelf vast blijven houden omdat handenschudden toen net ontraden werd. Daar werd nogal lacherig over gedaan. We hadden niet kunnen vermoeden dat een week later de Bibliotheek moest sluiten voor publiek.

Narrowcast Roxane

Uit- en afstellen

In korte tijd moesten we allerlei activiteiten die op stapel stonden afzeggen. Een film en gesprek over palliatieve zorg, de verkenning van een Parkinsoncafé, een boekpresentatie van Peter Scheele en activiteiten rondom het vieren van 75 jaar Vrijheid. Belangrijke onderwerpen waar we naar uitgekeken hadden, maar het was niet anders.


Veel bleek toch mogelijk

Na de eerste schrik bleek er veel toch mogelijk te zijn. In korte tijd hebben we de hele programmering van de Maand van Dromen 2020 omgezet naar online. Zie www.dromeninkampen.nl voor het resultaat. In de zomer experimenteerden we met het 'ik kan en ik klungel' bord in de hal van de Stadskazerne. Hierop konden Kampenaren aangeven wat zij een ander wel zouden willen leren, of juist welke praktische vaardigheden (een band plakken, videobellen, breien) zij graag van iemand anders zouden willen leren. Het project kwam niet helemaal van de grond, dus hiermee klungelen we zelf voor volgend jaar nog even verder.

Facebook event dromen in kampen


Klein maar fijn

In september en oktober werd er zelfs heel veel tegelijkertijd geprogrammeerd in de Bibliotheek: een expositie over pleegzorg, heel veel vlaggen ontworpen door Erik van der Spek van Een Wereld in Vlaggen en een lezing van Mark van Wonderen over Treurplekken waarbij dertig mensen aanwezig konden zijn.

Mark van Wonderen

Opnieuw uitstel

We begonnen met een groot project rondom de Sustainable Development Goals: Café de Gelijkheid. Maar door de nieuwe lockdown moesten we dit project toch uitstellen tot het nieuwe jaar, wanneer er weer minimaal vier mensen bij elkaar mogen komen.


We kijken uit naar een volle Stadskazerne

In december, vlak voor pakjesavond, organiseerden we een telefonische gedichtenhulplijn om mensen te helpen met hun Sinterklaas-stress. Het bleef er heel erg stil... Samen met de aanwezige dichters concludeerden we dat er geen behoefte was aan een telefonische hulplijn, maar dat we heel erg veel zin hebben om weer met velen bij elkaar te zijn. Laten we hopen dat we in december 2021 een hele leuke Sinterklaasactiviteit kunnen organiseren!

Team Jeugd & Educatie

Vorig artikel

Achter de schermen

Volgend artikel