Feiten en

cijfers

Feiten en cijfers

2020 was een bijzonder jaar, en dat is terug te zien in de cijfers. Door de tijdelijke sluitingen vanwege de corona-maatregelen maakten onze bezoekersaantallen een snoekduik naar beneden, terwijl het aantal uitleningen van e-books en de interactie op onze social media omhoog schoten.


Bezoekers

Ondanks de tijdelijke sluitingen hebben toch 107.538 mensen onze beide vestigingen bezocht. Vanaf maart werden de bezoekjes wisselend: Van uitgebreid boeken zoeken, studeren of deelname aan een activiteit, naar balen voor een gesloten deur, naar lang in de rij staan om nog snel 'leesvoer te hamsteren' bij een aangekondigde sluiting, naar bliksembezoekjes aan de Afhaalbieb.

Aantal fysieke bezoekers Regels de Bibliotheek Kampen

Website, nieuwsbrief en social media

Vanwege de vele aanpassingen in de maatregelen rondom Corona gedurende het hele jaar was goede communicatie in 2020 extra belangrijk. Andere openingstijden, dan weer dicht, dan weer open, verblijfsregistraties, looproutes, boeken in quarantaine, ...We hebben onze leden en bezoekers continu geïnformeerd via al onze kanalen. Naast de informatie-voorzieningen in het pand en het mensen persoonlijk te woord staan, werden tijdens onze tijdelijke sluitingen onze digitale middelen steeds belangrijker. Via onze website, digitale nieuwsbrief en social media hebben we iedereen kunnen informeren en contact kunnen onderhouden.

In de lokale krant De Brug (oplage 23.250, huis-aan-huis verspreid in de hele gemeente Kampen) plaatsten we naast onze maandelijkse informatiepagina zo vaak mogelijk persberichten met uitleg over de dan geldende situatie omtrent openingstijden, bereikbaarheid, de Afhaalbieb en andere zaken.


Aantal websitebezoekers:

Aantal website bezoekers
Het gebruik van de app wordt steeds populairder, wat de afname in websitebezoekers verklaart.


Socialmedia

Via social media blijven we graag in contact met onze leden en bezoekers. Dit doen we organisatiebreed als 'Bibliotheek Kampen' op Twitter, Facebook en Instagram. Daarnaast focussen we ons op specifieke doelgroepen met eigen accounts van Het Taalpunt, BoekStart en de Bibliotheek op school.

Cijfers socialmedia

BoekStart Kampen

Cijfers Facebook BoekStart


de Bibliotheek op School Kampen

Cijfers de Bibliotheek op school facebook en Instagram


TaalPunt Kampen

Cijfers TaalPunt Kampen facebook en Instagram

Man op bank met telefoon


Leden

In 2020 constateerden we een terugloop in het ledenaantal waarbij we als reden wederom Corona als grote 'schuldige' aan kunnen wijzen. Daartegenin is het aantal kinderen dat via de Bibliotheek op school lid zijn geworden geweldig gestegen en daar zijn we trots op!

Aantal leden de Bibliotheek Kampen


E-books

Door de sluitingen maakten mensen meer gebruik van de online diensten van de Bibliotheek, waaronder de e-books. Met een jeugd-, standaard- of topabonnement kunnen onze leden kunnen gratis gebruikmaken van het aanbod van de Online Bibliotheek om e-books te kunnen lezen. Daarnaast waren er in 2020 1.232 leden die via onze Bibliotheek een Online abonnement hadden.

Aantal E-books uitleningen de Bibliotheek Kampen


Collectie

Ondanks alle corona-maatregelen hebben we onze collectie boeken, kranten en tijdschriften zoals altijd zorgvuldig beheerd volgens de daarvoor geldende normen; oude boeken maken geregeld plaats voor nieuwe. Materialen die niet in onze Bibliotheek aanwezig zijn kunnen bij andere Bibliotheken in het land worden aangevraagd.

Aantal uitleningen de Bibliotheek Kampen Lenen bij de Bibliotheek is duurzaam: Gemiddeld werden al onze 91.163 materialen 2,79 keer uitgeleend. Per keer leenden onze leden 3,12 materialen. Het grootst aantal geleende materialen in heel 2020 door 1 lener was 494, dat is ruim 1 boek per dag!

De gezamenlijke collectie voor educatie (inclusief voorschools en projecten) omvat inmiddels ruim 37.000 boeken, dat is 29% van de totale collectie van de Bibliotheek Kampen.

Achter de schermen

Vorig artikel

Terug naar startpagina

Volgend artikel